• darkblurbg
    MediSchoon

08-04-2020

Hoe ga ik tijdens COVID-19 om met de inzameling van medicijnafval? 

Hieronder een bericht van de KNMP hoe om te gaan met medicijnafval tijdens de huidige situatie omtrent COVID-19:

 

U kunt patiënten informeren om de medicatie thuis te bewaren en op een later moment in te leveren. Afhankelijk van de komende weken en maatregelen van de overheid kan dat enkele maanden zijn. Patiënten die het risico niet willen nemen om het thuis te bewaren, bijvoorbeeld wegens kinderen of huisdieren, worden geadviseerd de afvalmedicatie in een afgesloten zak te doen en na 24 uur bij de apotheek in te leveren. 

Apotheken die de ruimte hebben om medicijnafval te accepteren, worden geadviseerd het ontvangst anders in te richten. Bijvoorbeeld door een inzamelbox voor de retourmedicatie te plaatsen. Leeg deze bijvoorbeeld eenmaal per week. Hou om mogelijke besmetting te voorkomen de retour gebrachte medicatie in ieder geval minimaal 24 uur in de retourbak, voordat deze geleegd wordt.  Zorg ervoor dat patiënten deze box niet kunnen meenemen of de hand erin kunnen steken. Gebruik voor het legen van de bak disposable handschoenen. Informeer uw patiënten over de gekozen werkwijze via uw website of sociale media. Hiervoor kunt u onderstaande tekst gebruiken:

Let op! In verband met het coronavirus gelden in onze apotheek nieuwe regels voor de inzameling van medicijnafval. Zo levert u medicijnafval bij ons in:

  • Strips: doe overgebleven strips in een zak en sluit deze goed af. Lever de zak pas na 24 uur in bij de apotheek. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier.
  • Flesjes en tubes: verwijder het etiket, voor uw eigen privacy.
  • Doe gebruikte naalden altijd in een naaldencontainer. Doe de volle naaldencontainer in een zak en sluit deze goed af. Lever de zak pas na 24 uur in bij de apotheek.

Dank voor uw medewerking!

 

Bron: KNMP