• darkblurbg
    MediSchoon

12-01-2021

Apothekers in Salland en Vechtdal: ‘Zakjes om milieu voor medicijnvervuiling te behoeden’

Veel medicijnresten belanden via het riool in het oppervlaktewater. Dit heeft grote gevolgen voor alles wat in het water leeft. Bovendien bemoeilijken deze restanten de bereiding van schoon drinkwater. Ongebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek is een belangrijke stap om dit probleem te tackelen. Apotheken van Salland en Vechtdal ontwikkelden hiervoor speciale zakjes om mensen bewust te maken.

 

Tegenwoordig worden overgebleven medicijnen, zeker vloeibare geneesmiddelen, helaas nog al te vaak door gootsteen of wc weggespoeld. Vaak gebeurt dit uit onwetendheid. Zo’n kleine handeling heeft echter grote milieugevolgen, want ongebruikte medicijnen vallen onder klein chemisch afval. 

Gezamenlijk 

,,Van waterschappen begrijpen wij dat dit probleem zo groot is, dat we hier als apothekers graag gezamenlijk de schouders onder willen zetten.” Dat zeggen Peter Brummelhuis van Apotheek Heino en Francien Lamers-Paalhaar van Apotheek Raalte namens SaVe. Dit staat voor Salland Vechtstreek Apotheek, een samenwerking tussen zestien regionale apotheken.

Lamers-Paalhaar: ,,Onze beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers, KNMP, heeft een landelijke campagne, die vanwege covid-19 verplaatst wordt naar komende zomer. Wij willen echter nu actie ondernemen.”

Eigen zakjes

Voor het inleveren van bijvoorbeeld tablettenstrips, flesjes met inhoud, tubes crème of zakjes met poeders zijn nu dus eigen zakjes met SaVe-logo erop bedacht.

,,Als je nu bij de apotheek medicijnen ophaalt, krijg je van ons een SaVe-zakje mee’’, meldt Brummelhuis. ,,Overgebleven medicijnen, of restanten van andere medicijnen, doe je dan bij een volgend apotheekbezoek in de medicatie-inzamelbox.’’ Deze staat bij de ingang van de apotheek, zodat men niet speciaal naar binnen hoeft.

Vermijd drukte

De twee beklemtonen dat het niet de bedoeling is dat mensen nu massaal hun medicijnresten gaan inleveren. Brummelhuis: ,,Vermijd drukte, neem ze mee wanneer je toch naar ons komt. Het kan ook kosteloos retour met de bezorger.’’

Ander belangrijk punt bij het terugbrengen: laat de kartonnen verpakking met naametiket thuis. Doe het daar bij het oud papier. Dit vanwege de privacygevoeligheid waaraan apothekers zich strikt moeten houden.

,,Vanwege de privacywetgeving mogen we de verpakkingen zelf niet bij het oud papier doen’’, stipt Lamers-Paalhaar een belangrijk issue van deze tijd aan. ,,Bovendien past al dat karton niet in de medi-box.’’

Lege colafles

Overigens moeten naalden, van bijvoorbeeld insulinespuiten, in de naaldencontainer ingeleverd worden. Nooit los, vanwege het prikgevaar. Men kan ze thuis bijvoorbeeld verzamelen in een lege colafles.

Ongebruikte medicijnen kunnen behalve bij apotheken ook bij de milieustraat ingeleverd worden. Daarna worden de medicijnresten door afvalverwerkers verantwoord verwerkt in speciale verbrandingsovens. Reinigingsinstallaties zuiveren de afvalgassen die daarbij vrijkomen.

SaVe the planet

De SaVe-apotheken in Balkbrug, Bathmen, Dalfsen, Dedemsvaart,’t Harde, Hardenberg, Heino, Lemelerveld, Luttenberg, Nieuwleusen, Ommen, Raalte en Wijhe onderzoeken ook andere mogelijkheden om te verduurzamen. Dit doet de eigen werkgroep’ SaVe the planet’.

Brummelhuis: ,,De werkgroep kijkt bijvoorbeeld naar het verminderen van plastic. Zoals onze medicatierollen, waarbij mensen hun medicijnen per dagdeel verpakt ontvangen voor twee weken. Er zijn proeven gedaan met biologisch afbreekbaar plastic, maar dit scheurde snel en was erg gevoelig voor water. We hebben de zakjes nu 20 procent kleiner gemaakt, dat scheelt weer afval.”

In Heino bezorgt de apotheek al elektrisch, andere apotheken bekijken eveneens groene manieren van bezorgen.

Via de wc het riool in

Een andere manier waarop medicijnresten in het oppervlaktewater terechtkomen is via wc-bezoeken. Elke keer dat een patiënt de pot doorspoelt belanden er restanten in het riool. Een ander item waarvoor de gezamenlijke SaVe Apotheken zich sterk maken is daarom meer bewustzijn kweken over het soort medicijn dat voorgeschreven wordt.

Daarvoor wil de SaVe the planet-werkgroep in gesprek met huisartsen. ,,We hopen dat er in de toekomst minder-belastende alternatieven gebruikt gaan worden’’, zeggen apothekers Brummelhuis en Lamers-Paalhaar.

,,Voor bepaalde medicijnen is er geen keus, denk daarbij aan de behandeling van bijvoorbeeld kanker of epilepsie. Voor andere medicijnen zijn er echter zeker goede alternatieven. En dan geldt: als je iets anders voorschrijft, komt er ook niks in het afvalwater terecht. Voor een medicijn als diclofenac is er een alternatief dat veel minder belastend is voor het milieu.’’

Diclofenac wordt namelijk door het lichaam niet goed afgebroken. Met ieder toiletbezoek belanden er dus resten in het riool. Een goed alternatief is naproxen. Dit wordt wel goed afgebroken door het lichaam en is dus niet milieubelastend.

Lamers-Paalhaar: ,,Denk in dit verband ook aan Voltaren-gel dat diclofenac bevat. Dit smeer je op de huid, waarna het bij een douche in het afvalwater belandt. Al die resten zijn voor de waterschappen een groot drama omdat ze erg moeilijk te scheiden zijn. En daarmee wordt ook het omzetten naar drinkwater een probleem.’’

 

Bron: De Stentor, 12-01-2021