Het gaat om een proef van Logistics Community Brabant (LCB) in samenwerking met studenten logistiek van de Breda University of Applied Sciences. LCB is een organisatie die ondernemers, onderwijs, overheid en onderzoekers bij elkaar brengt met logistieke innovatie als doel.
Uit onderzoek van vierdejaars studenten van BUAS blijkt dat lang niet iedere medicijngebruiker ervan op de hoogte is dat overtallige medicatie bij apotheek of milieustation kan worden afgegeven. Veel medicatie verdwijnt dagelijks in het milieu met alle vervuiling van oppervlakte- en grondwater van dien.
Studentenonderzoek
In opdracht van LCB hebben de studenten onderzoek gedaan onder bijna 1200 medicijngebruikers. Daaruit bleek dat ruim 65 procent overtollige medicatie gewoon weggooit. De bereidheid tot inleveren is er wel, maar meeste mensen vinden dat retourneren te veel tijd en moeite kost.
Om het inleveren te bevorderen en vereenvoudigen is de samenwerking gezocht met Jumbo Supermarkten. "Geënquêteerden lieten namelijk weten dat ze een voorkeur voor de super hebben als extra inleverpunt'', zegt Daan Swaanen, een van de vijf studenten die zich vanuit BUAS met het project bezighoudt. Dat wordt gedaan samen met de gemeente Breda, Jumbo en Medifix, leverancier van medisch meubilair en zorgproducten.
Waar?
In zes Jumbo's (Ulvenhout, de Burcht, Moerwijk, Foodmarket, De Donk en Tuinzigt) staat vanaf morgen een medicatie retourbox. "We vinden dit een unieke pilot en hebben daarom onze retourboxen beschikbaar gesteld. We kijken met belangstelling uit naar de resultaten'', zegt Medifix-directeur Joris van Campenhout.
De officiële start van de pilot is morgen om 10.00 bij de Jumbo aan de Chaamseweg in Ulvenhout. ,,Vanaf dat moment staan de boxen in alle zes de Jumbo's.'
Bron: BN DeStem